Salibandyn aika!

 Salibandyn aloittamiseen tarvitset oikeanpituisen mailan, alle 15-vuotiaana mielellään suojalasit, mukavat sisäpelikengät ja palloja.

 

Mitä tiedät salibandymailasta?
Mailan tulee vahvistaa kykyjäsi – ei rajoittaa niitä. Tähän pääset parhaiten yhdistämällä mailan ominaisuudet omiin ominaisuuksiisi.

Kaikissa mailoissa on otealue, varsi ja lapa. Jokaisesta osasta on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Yhdistelymahdollisuuksia on paljon, ja jokainen muunnos synnyttää uuden ominaisuuden.

 

Pituus
Yleisin kysymysmerkki mailan valinnassa on sen pituus. Siksi selvitämme sen ensin. Salibandymaila on sopivan pituinen, jos varsi ylettyy navan korkeudelle. Liian pitkää mailaa on vaikea käsitellä, ja se heikentää laukaisuedellytyksiä. Liian lyhyellä mailalla on huono ulottuvuus, mikä ei tee hyvää selälle.

 

Pituus cm   Mailan pituus cm

185-              100

175-185        95

165-175        91/92

155-165        85/87

145-155        80

135-145        75

125-135        70

115-125        65

105-115        60

 

Otealue
Varren otealue on tärkeä osa mailaa. Teipin valinta on yhtä yksilöllinen kuin muidenkin osien, kuten lavan tai varren valinta. Tietyt pelaajatyypit käyttävät esimerkiksi overgripiä, sillä he haluavat tuntea varren lähellä kättä. Toiset taas käyttävät sitä olemassa olevan teipin päällä tehdäkseen otealueesta paksun. Jotkut hikoilevat käsistään todella paljon. Heille suosittelemme tahmeaa teippiä, joka takaa parhaan pidon.

 

Varsi
On tärkeää löytää varsi, joka sopii pelaajan pelityyliin ja rooliin kentällä. Tutki varren eri ominaisuuksia, niin löydät osaamistasi helpottavan työkalun.

 

Lapa
Lapa on mailan henkilökohtaisin osa. Lavoissa on saatavana useita eri kovuuksia ja muotoiluja. Lapojen muotoilu eroaa esimerkiksi kärjen ja koon osalta. Voit itse antaa lavalle viimeisen silauksen käyristämällä sen, jolloin saat siihen ainutlaatuisen kulman. Myös lavan osalta on tärkeää löytää omaan pelityyliin sopivat ominaisuudet.

 

 

Lapa – suora tai käyristetty, pehmeä tai kova

Suora lapa sopii hyvin teknisiin suorituksiin ja syöttöihin. Käyristetty lapa antaa paljon kierrettä laukauksiin ja sopii hyvin vetolaukauksiin. Pehmeä lapa parantaa pallonhallintaa ja kova lapa antaa enemmän tehoa laukaukseen.

 

 

Mikä on flex?
Mailan flex tarkoittaa mailan varren jäykkyyttä eli sitä, kuinka paljon varsi taipuu tietyssä rasituksessa. Tällä tavalla mailat voidaan jakaa jäykkyyden mukaan ja siten osaamme suositella oikeaa jäykkyyttä oikealle pelaajalle. Kovimpien mailojen flex on 23–25 mm ja pehmeimpien 32–35 mm.
Milloin flexiä käytetään?
Flexiä eli taipuisuutta käytetään ennen kaikkea laukaisuhetkellä. Kun varresta halutaan irti maksimaalinen teho, taipuisuudella on suuri merkitys. Pitää pystyä hyödyntämään niin kutsuttu katapulttiefekti, joka syntyy kumarruttaessa varren ylle ja painettaessa lapaa lattiaa kohti laukaisuhetkellä. Kun varsi ”potkaisee” takaisin, pallo lähtee liikkeelle. Jos maila on liian kova ja tekniikka ja voimankäyttö puutteellisia kovan taipuisuuden hyödyntämiseen, laukaisuista ei tule järin kovia eikä tehokkaita. Kokeilemalla löydät sopivan flexin!

 

Vinkki!

Pidä laukussa mukana ylimääräistä lapaa.

Valitse mailaan teippi, joka parantaa pitoa.

Lämmitä lapaa kuumassa vedessä lavan käyristämiseksi (enintään 30 mm.)